San Antonio zdolalo Oklahomu a v sérii vedie 3:2 na zápasy

30.05.2014 Celý región

New York 30. mája (TASR) - Basketbalisti San Antonia triumfovali v noci na piatok v piatom zápase finále play off Západnej konferencie zámorskej NBA nad Oklahomou City 117:89 a v sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 3:2. Spurs sa prezentovali príkladným tímovým výkonom, keď až šesť hráčov zaznamenalo dvojciferný počet bodov. Šiesty duel, v ktorom môžu Texasania rozhodnúť o svojom postupe do ligového finále, je na programe v sobotu v Oklahome.

Ako kľúčový faktor tejto série sa ukazuje výhoda domáceho prostredia, čo sa potvrdilo aj vo štvrtok. Heslo "môj dom-môj hrad" platilo aj v piatom prípade, keď Spurs nechali zabudnúť na nevýrazné výkony z dvoch zápasov v Oklahome a na svojej palubovke v AT&T Centre opäť dominovali. Úvod vyšiel lepšie hosťom, ktorí sa zásluhou série 15:3 dostali do sedembodového vedenia (19:12). San Antonio však niekoľkokrát úspešne kontrovalo spoza trojkového oblúka a do konca prvej časti hry vyrovnalo stav na 32:32. V druhej dvanásťminútovke potiahli domáce "ostrohy" striedajúci hráči, menovite argentínsko-francúzska dvojica Manu Ginobili - Boris Diaw. Najmä ich zásluhou odchádzali Spurs do šatní cez "veľkú" prestávku s 10-bodovým náskokom (65:55). Po zmene strán Texasania využili fakt, že na výkone súpera sa začala prejavovať únava z posledných duelov. Strelecky "odišli" aj opory Kevin Durant s Russellom Westbrookom a náskok v skóre v prospech San Antonia narastal. Oklahomská kríza vyvrcholila na prelome tretej a štvrtej časi hry, keď sa domáci prezentovali sériou 27:6, z ktorej rezultovalo 33-bodové vedenie. V záverečných minútach sa duel už len dohrával a k slovu sa dostali aj kompletné lavičky.

Lídrom Spurs bol vo štvrtok veterán Tim Duncan, ktorý k 22 bodom pridal aj 12 doskokov. Dvojciferným počtom bodov ho podporili až piati spoluhráči. "Myslím, že súper pôsobil dnes mierne unaveným dojmom. To však nijako neznižuje náš výkon, hrali sme oveľa lepšie ako v Oklahome, presnejšie si prihrávali, dôkladnejšie bránili. Teraz nás čaká ešte ťažší krok, musíme sériu ukončiť," povedal Argentínčan Ginobili pre TNT. Trénera hostí Scotta Brooksa hneval veľký počet faulov jeho zverencov. "Súper hádzal až 30 šestiek a to San Antonio nepatrí medzi mužstvá, ktoré sa často dostanú na čiaru trestného hodu. Niektoré fauly, ktorých sa dopustili moji hráči, boli úplne zbytočné," nespokojne krútil hlavou Brooks. Najlepším strelcom Thunder bol s 25 bodmi Kevin Durant, ale aj on musel po zápase priznať, že v jeho závere jemu i spoluhráčom chýbali sily. "Je to pravda, v druhom polčase sme kondične odišli. Neviem si to dostaočne vysvetliť, verím, že doma nám dodajú energiu naši fanúšikovia," nechal sa počuť Durant. Kľúčový šiesty duel sa hrá v Oklahome v sobotu, prípadný siedmy zápas je na programe v pondelok na palubovke San Antonia.


NBA - play off
Západná konferencia - finále:
SAN ANTONIO - OKLAHOMA CITY 117:89 (32:32, 33:23, 29:19, 23:15)
Najviac bodov: Duncan 22 (12 doskokov), Ginobili 19, Leonard a Green po 14 - Durant 25, Westbrook 21, Jackson 11, 18.581 divákov
/stav série: 3:2/
 

Vyberte región